Vrijwilligheid


Mediation is vrijwillig, maar wat betekent dit nu precies? Wat is er vrijwillig?

Mediation is vrijwillig op meerdere manieren. De hele gang van zaken is vrijwillig, de aanwezigheid is vrijwillig en de gekozen oplossing is vrijwillig.

Bij de mediator zit je vrijwillig aan tafel, dit is de eerste vorm van vrijwilligheid.
Een rechter heeft dwangmiddelen om te zorgen dat partijen verschijnen. Een mediator heeft dit niet. Dit betekent niet dat mediation weigeren altijd zonder gevolgen is. In arbeidszaken is een voorzichtige trend te ontdekken dat het weigeren van mediation gevolgen heeft voor de positie in een arbeidsconflict.

Je hebt altijd de mogelijkheid om de mediation af te breken, een tweede vorm van vrijwilligheid. Veel mediators verlangen wel van partijen dat als ze de mediation beŽindigen dit aan de mediationtafel doen. Als de mediation dan wordt afgebroken, spreken partijen vaak af om nog eenmaal bij de mediator te komen om af te ronden.

De oplossing die bereikt wordt door partijen, wordt vrijwillig aanvaardt.
Dit voelt niet altijd zo, omdat de wederpartij bijvoorbeeld aangeeft dat hij anders naar de rechter stapt. De aanvaarding vrijwillig, maar de gevolgen bij afwijzing kunnen groot zijn. In de mediationovereenkomst wordt vaak afgesproken dat afspraken pas bindend zijn als ze schriftelijk gemaakt zijn. Dat betekent dat je altijd terug kan komen op beslissingen, tot het moment dat de overeenkomst getekend is.
            

Wij bellen u

Of bel ons 070-2211421

Of e-mail ons
info@nadorp-mediation.nl


HansNadorp.nl

De Mediatoropleiders

Disclaimer

Algemene voorwaarden

Privacy Statement